Tannbleking

Behandling

Har du et ønske om hvitere tenner? På Skullerud Tannlegesenter kan vi tilby flere behandler for tannbleking!

Tannbleking

Hvordan fungerer tannbleking? 

Tannbleking fjerner misfarging fra tennene slik at tennene kan få tilbake sin opprinnelige farge. Mange tenker det vil være mulig å få poreselenhvite tenner ved tannbleking, men om tennene dine ikke var denne fargen til å begynne med, er ikke dette mulig. Avhengig av hvilken effekt og tiden du har til rådighet vil det være forskjellige alternativer å velge mellom.

Hvorfor blir tenner misfarget?

Det kan være flere årsaker til at tennene blir misfarget, både eksterne, interne og aldersrelatert.

Eksterne 

Ekstern misfarging kan oppstå som følge av matvarer vi konsumerer, drikke, tobakk, samt amalgamfyllinger. Over tid vil fargestoffer fra disse produktene feste seg i det ytterste laget på tannen (emalje) slik at tennene blir misfarget. Denne formen for misfarging er relativt lett å behandle, og kommer misfargingen som følge av tannstein og plakk, kan dette enkelt fjernes ved rens og puss, eller ved bruk av airflow. Er det snakk om dypere misfarging blir det brukt blekemiddel.

Interne 

Interne årsaker kan komme av skade på tennene, medisiner, økt fluortilskudd fra tidlig alder eller misdannelse av emalje. Ved skade kan det hende at tannerven trekker seg unna og etterlater seg et vev som gulner tennene. Om tannerven har dødd, kan tannen også få en blågrå farge. Har tennene blitt utsatt for skade vil de ikke kunne blekes. Det vil være mulig dersom tannen er rotfylt, men dette gir som regel ganske varierte resultater. Misfarging fra medisiner vil ofte kunne sette seg dypt og dermed være vanskelig å bleke. Misfarging som følge av fluortilskudd vil gjerne vise seg som flekker på tennene. Dette vil heller ikke være mulig å bleke. Det samme gjelder for misfarging som er forårsaket av emaljeskader.

Alderdom 

Med årene vil emaljen som ligger som det ytterste laget på tennene reduseres. Ettersom dentinet som ligger under har naturlig en gulere farge, vil tennene også fremstå som gulere når emaljen blir tynnere. Med alderen er det også vanlig at tannhalsen blir blottlagt, som også vil være gulere enn emaljen. Dessverre er det ikke mulig å behandle alder relaterte årsaker til misfarging med bleking. Her vil det heller være aktuelt med estetisk tannbehandling, gjerne fasetter eller krone. 

Når kan det benyttes tannbleking 

Tannbleking er et godt alternativ i de tilfeller der misfarging skyldes eksterne årsaker. Med blekemiddel vil det være fullt mulig å løse opp fargestoffene som setter seg i porene på emaljen. Etter det er løst opp blir det skylt bort og resultatet er tenner med sin opprinnelige farge.

Blekemiddelet som brukes til tannbleking er karbamidperoksid. Dette er et kjemisk middel som omdannes til hydrogenperoksid, og det er dette som bleker tennene. Middelet sørger for å fjerne misfarging ved å gjøre fargestoffene vannoppløselige. 

Alternativer for tannbleking 

Hjemmebleking

Benytter blekeskinner laget i gjennomsiktig plastmateriale. Her blir det tatt avstøpninger av tennene slik at det kan lages skreddersydde blekeskinner. Skinnene sitter godt og sørger for at riktig mengde med blekemiddel blir tilført tennene. Skinnene kan benyttes enten noen timer på dagtid med en høyere konsentrasjon karbamidperoksid (16%), eller om natten med en lavere konsentrasjon (10%).  

Klinikkbehandling

Dette er den raskeste metoden for tannbleking. Under klinikkbehandling blir tannkjøttet isolert slik at det kommer minst mulig i kontakt med blekemiddelet. Behandlingen går ut på å legge blekemiddel med høy konsentrasjon på tennene for så å la det ligge der i 45-60 minutter. Resultatet er hvitere og flotte tenner!

Intern bleking

Denne formen for bleking benyttes på tenner som har blitt rotfylt. I slike tilfeller ligger misfargingen i laget under emaljen, dentinet. Dette vil ikke være mulig å bleke fra utsiden, og må derfor gjøres fra innsiden. Blekemiddelet plasseres i tannen, over rotfyllingen, der den får ligge i noen uker. Ofte vil denne måtte byttes noen ganger før resultatet oppnås. Når tannen er ferdig bleket legges en permanent fylling der blekemiddelet var. 

Blekestrips 

Blekestrips tar form som teip-aktige strips som er belagt med en blekemiddelløsning. Stripsen legges over tennene, fra hjørnetann til hjørnetann og har en lav konsentrasjon og lav mengde blekemiddel. Denne formen for tannbleking tar gjerne lengre tid enn hjemme- og klinikkbleking.

Bleketannkrem 

Tannkremer som hevder de kan bleke tennene vil aldri ha en direkte blekeeffekt. Istedenfor kan de forhindre eller forsinke at misfarging oppstår. Tannkremer av denne sorten inneholder også ofte slipemidler, noe som kan skade tannemaljen over tid. Benytter du dette i stor grad risikerer du derfor at tennene blir gulere fordi dentinet blir mer synlig gjennom emaljen. 

Hjemmebleking fra andre aktører 

Til slutt har du hjemmebleking som selges fra andre aktører. Dette er tannbleking som ikke er regulert eller tilpasset hver enkelt pasient. Av den grunn er det også svært lave konsentrasjoner av blekemiddel. Sett opp mot profesjonelle former for tannbleking, er disse langt mindre effektive og kan være skadelige.

Forutsetninger for tannbleking 

For å kunne bleke tennene er det viktig med gode forhold i munnhulen. Dersom det er hull, dårlige fyllinger, slitasje eller andre skader på tennene, vil dette måtte bli tatt hånd om før bleking kan starte. Samtidig har det blitt strengere regelverk rundt tannbleking. I dag er det satt en aldersgrense på 18 år. Det er heller ikke anbefalt for gravide eller ammende å bleke tennene. 

På Skullerud Tannlegesenter hjelper vi deg å gjenvinne den opprinnelige fargen til tennene! Ta kontakt med oss i dag for å sette opp en time for tannbleking.

Før- og etterbilder

Bildegalleri

Pasientanmeldelser

Se flere

Behandlere som tilbyr tannlegeundersøkelse

Timebestilling

Bestill time ved hjelp av vårt bestillingsskjema eller online løsning.

Klaas - Dentist website Webflow template

Priser

fra 900kr

fra 1275kr

fra 3728kr

For mer informasjon om våre priser se her.

Tilhørende behandlinger

No items found.