Hull i tennene

Behandling

Opplever du sterke smerter eller ising fra tennene? Da er det best å bestille en time hos tannlegen for å sjekke om det kan være hull! Vi hjelper deg å finne riktig behandling.

Hull i tennene

Et hull vil kunne gi alt fra lett til sterk smerte. Ved milde tilfeller dreier det seg som regel om ising, mens større hull kan gi ordentlige tannsmerter. Behandlingen vil avgjøres ut ifra skadeomfanget av tannen og hvordan resterende tann ser ut.

Undersøkelse og kartlegging 

For å kunne sette opp en passende behandlingsplan, vil tannlegen se på skadeomfanget, plassering, symptomer og årsak. Hull graderes fra nivå en til fem, som gir en indikasjon på hvorvidt det er mulig å beholde tannen eller ikke.

Grad en og to begrenser seg til emaljen. Videre vil grad tre indikere at hullet befinner seg innenfor emaljen i laget som er kalt dentin. Ved hull kategorisert som grad fire har skaden flyttet seg nærmere tannerven (pulpa). Er det snakk om et hull innenfor grad 5 betyr det at hullet går inn til tannerven.

Årsak til hull i tennene 

Bakterier som får ligge i fred på tannoverflaten, vil etter hvert danne det som kalles for plakk. Her trives bakterier svært godt, og hver gang du konsumerer mat og drikke vil bakteriene få tilgang på mat i form av sukker som danner en syre. Denne syren vil etter hvert kunne gi deg hull i tennene.

Vanlig behandlinger for hull i tennene

Observasjon 

Ved hull som befinner seg i grad en eller to, vil behandlingen være å observere hullet. Er hullet innenfor grad tre må det gjøres en vurdering ut ifra flere faktorer som historikk med hull, munnhygiene, hvorvidt du tar fluortilskudd eller ikke, og mer. Basert på dette blir det bestemt om hullet skal observeres eller om det er nødvendig å legge tannfarget fyllingsmateriale.

Tannfarget fyllingsmateriale 

For hull som befinner seg i grad tre eller fire, er det som regel gode sjanser for å reparere hullet. I slike tilfeller vil som regel behandlingen gå ut på å rengjøre hullet for så å bygge opp tannen til tilnærmet opprinnelig form ved bruk av tannfarget fyllingsmateriale.

Krone 

Noen ganger hender det at hullet har påført tannen såpass store skader at det ikke er mulig å bruke tannfarget fyllingsmateriale til å bygge den opp igjen. I slike tilfeller vil det være bedre egnet å bygge opp tannen med en krone.

Rotfylling 

Store hull kategorisert som grad fire eller fem vil mest sannsynlig ha funnet sin vei inn til pulpa (tannerven). Tannerven vil da være betent og infisert med bakterier. For å beholde tannen vil det derfor være nødvendig å utføre en rotfylling. Avhengig av skadeomfanget, vil tannen måtte gjenoppbygges med tannfarget fyllingsmateriale eller en krone etter at rotfyllingen er utført.

Tanntrekking 

Hull som har forblitt ubehandlet over lang tid vil være vanskeligere å redde, og i flere tilfeller vil verken oppbygging eller rotfylling være et alternativ. Istedenfor må tannen fjernes for å sikre at infeksjonen sprer seg ytterligere i munnhulen.

Kunstig tannerstatning 

Har det blitt utført en tanntrekking av en eller flere tenner som utgjør en stor del av smilet, eller som har en essensiell effekt for tygging, vil det for mange være ønskelig og nødvendig å erstatte den manglende tannen med en kunstig erstatning. Dette kan gjøres på flere måter, deriblant med tannimplantat, bro eller protese.

Ingen behandling 

Ubehandlede hull vil som regel gi store plager. Velger du å ikke behandle det er det stor fare for at skaden vil utvikle seg å føre til infeksjon i tannerven. Skulle tannen allerede være ansett som tapt, kan det være best å la den være og la den gjøre nytte for seg før den faller ut. 

Opplever du symptomer på hull i tennene, er det lurt å oppsøke tannlegen så fort som mulig.

Før- og etterbilder

Bildegalleri

Pasientanmeldelser

Se flere

Behandlere som tilbyr tannlegeundersøkelse

No items found.

Timebestilling

Bestill time ved hjelp av vårt bestillingsskjema eller online løsning.

Klaas - Dentist website Webflow template

Priser

Pris på behandling vil variere ut i fra sykdom, skadetype og omfang, behandlingsbehov og valgt behandlingsalternativ.

fra 122kr

fra 540kr

fra 540kr

fra 117kr

For mer informasjon om våre priser se her.