Tannbyll og hevelse

Behandling

Tannbyll er aldri behagelig! Her på Skullerud Tannlegesenter jobber det dyktige tannleger som hjelper deg å bli kvitt plagene.

Tannbyll og hevelse

Dersom en infeksjon har dannet seg i et hulrom som er innkapslet og avgrenset, kalles dette for en byll. I hulrommet ligger det puss, som er tykk gul væske som hovedsakelig består av immunceller, vevsrester og levende og døde bakterier. Ettersom byllen er innkapslet, kommer verken kroppen forsvarsceller eller legemidler enkelt til. Av den grunn må en byll behandles på andre måter. Den mest anvendte behandlingen går ut på å tømme byllen, eller å gi deg som pasient en antibiotikakur.

Undersøkelse og kartlegging 

Som med mye annet, vil det også ved en byll være viktig å kartlegge omfang, plassering, symptomer og årsak til tilstanden. I mange tilfeller er byllen forårsaket av en tann, men ikke alltid. Derfor er det viktig å undersøke rundt forholdene for å avgjøre hvilken behandling som er best egnet.

Vanlige behandlinger ved tannbyll

Uttømming av byll og hevelse

Om det er mulig, vil den vanligste behandlingen av en byll være å sette hull på den. Denne metoden er mulig å gjennomføre dersom byllen befinner seg i tannkjøttet eller slimhinnen. For å kunne sette hull på byllen, er det også viktig at den er tydelig og har en hevelse. Befinner byllen seg i kjevebenet eller under tannens rot, må det benyttes antibiotikakur. 

Ved å sette hull på byllen vil den kunne tømmes for injeksjonsvæske med bakterier og kroppsceller. Uttømming fører til at trykket og hevelsen blir redusert, samtidig som kroppen vil være i stand til å håndtere infeksjonen bedre.

Rotfylling 

Dersom byllen befinner seg under rotspissen vil det måtte lages en åpning gjennom tannen, samtidig som tannen forberedes til en rotfylling. Gjennom tannens åpning kan det deretter stikkes hull på byllen, som tømmes ut gjennom tannens åpning. Etter tømming av byllen vil det deretter ofte være nødvendig å holde tannen åpen i 1-2 dager, for at den skal få tømt seg fullstendig. Etter det er gjort vil tannen bli forseglet og forberedes til en rotfylling.

Tanntrekking 

I de tilfeller der det ikke er mulig eller ønskelig å bevare tannen, kan den fjernes med tanntrekking. Etter at tannen er trukket vil  infeksjonsvev bli fjernet fra kjevebenet. Som med alle andre tanntrekninger, kan det også hende det vil være ønskelig eller nødvendig å erstatte tannen som er trukket med en kunstig tann.

Kunstig tann 

Spesielt om du har trukket en tann som er svært synlig når du smiler, eller som er essensiell for tygging, kan det benyttes en kunstig tannerstatning. Den vanligste formen for kunstig tannerstatning er tannimplantat, men det er også mulig å benytte bro, delprotese eller helprotese dersom forholdene ikke tillater implantat.

Antibiotikakur 

Det kan både være tilfeller der tannbyllen ikke er mulig å nå, eller at allmenntilstanden er såpass dårlig at det er fare for at bakterier kan spre seg. I slike situasjoner vil det være fordelaktig å gjennomgå en antibiotikakur.

Ingen behandling 

Til syvende og sist er det ditt valg om du ønsker å behandle en tannbyll eller ikke, men det er verdt å la seg merke at en ubehandlet tannbyll kan by på problemer i fremtiden. Gjør du ingenting, øker faren for spredning av infeksjonen, noe som kan påvirke din generelle helse.

Før- og etterbilder

Bildegalleri

Pasientanmeldelser

Se flere

Behandlere som tilbyr tannlegeundersøkelse

No items found.

Timebestilling

Bestill time ved hjelp av vårt bestillingsskjema eller online løsning.

Klaas - Dentist website Webflow template

Priser

Pris på behandling vil variere ut i fra sykdom, skadetype og omfang, behandlingsbehov og valgt behandlingsalternativ.

fra 122kr

fra 540kr

fra 540kr

fra 117kr

For mer informasjon om våre priser se her.